Psikolog Doktor Sinem Taşyaran kimdir?
– Doktor (Uygulamalı Psikoloji Doktora Programından 3.82/4.00 ortalama ile mezun olmuştur.)
– Klinik Psikolog (Psikoloji Lisans Programının ardından Psikoloji Yüksek Lisans ve Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programlarından 3.57/4.00 ortalama ile mezun olmuştur.)
– Öğretim Görevlisi (2017 yılından bu yana İstanbul Okan Üniversitesi Klinik Psikoloji ve Psikoloji Yüksek Lisans Programı öğrencilerine Psikoterapi Uygulamaları ve Süpervizyonu ile Bilişsel Davranışçı Terapiler dersleri vermektedir. 2021 yılında FVM Işık Üniversitesi’nde de Klinik Psikoloji Yüksek Lisans öğrencilerine Süpervizyon dersleri vermiştir.)
– Süpervizör (Alanda halihazırda danışan takibi yapan psikologlara yönelik olarak; uygun müdahale yöntemleri, kriz önleme ve risk değerlendirme, tıkanıklık noktalarının giderilmesi, etik ikilemlerin çözülmesi vb. alanlarda bilgi ve destek sunmaktadır.)
>>> Klinik: Beşiktaş Akatlar Mah. (Etiler Akmerkez AVM Karşısı) (Özel kliniğinde; yetişkin, ergen ve çocuklarla çalışmaktadır.)
Beck Institute – Sertifikalı Terapist akreditasyonu eğitim sürecini tamamlamıştır.
Academy of Cognitive and Behavioral Therapies – Sertifikalı Terapist (1. aşama)
EMDR Türkiye Derneği – Üye, EMDR Uygulayıcısı
Türk Psikologlar Derneği – Üye
EMDR Travma İyileştirme Grubu – Üye, Gönüllü Terapist
Aldığı Eğitimler ve Katıldığı Workshop Programları:
1. BÖLÜM: Yetişkin Odaklı Eğitim ve Workshoplar
– Kişilik, Kişilik Bozuklukları ve Dinamik Psikoterapi Temel Eğitimi (40 saat) – Eğitimci: Prof. Dr. Doğan Şahin
– Vücudunuz Hayır Diyorsa – Eğitimci: Dr. Gabor Mate
– Mindfullness’ın İyileştirici Gücü – Eğitimci: Dr. Jon Kabat Zinn
– Şefkat Odaklı Terapi: Öz Eleştiriyle Çalışmak – Eğitimciler: Prof. Dr. Paul Gilbert & Dr. Hannah Gilbert
– EMDR Travma İyileştirme Grubu Gönüllüsü olarak İzmir depreminden etkilenen bireylerle gerçekleştirilen İnsani Yardım Programında ‘Terapist‘ olarak görev almıştır. (Yaklaşık 3 ay süresince)
– EMDR Travma İyileştirme Grubu Gönüllüsü olarak Covid-19 Pandemisi süresince gerçekleştirilen İnsani Yardım Programında ‘Ekip Lideri‘ olarak görev almıştır. (Yaklaşık 7 ay süresince)
– EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing – Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) – 2. Düzey – Eğitimci: Uzm. Psk. Emre Konuk, Uzm. Psk. Asena Yurtsever (4 günlük eğitim + 2 günlük süpervizyon)
– EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing – Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) – I. Düzey – Eğitimci: Uzm. Psk. Emre Konuk, Uzm. Psk. Asena Yurtsever (4 günlük eğitim + 2 günlük süpervizyon)
– Obsesif Kompulsif Bozukluk’ta ERP (Maruz Bırakarak Tepki Önleme)’nin Uygulanması – Eğitimci: Dr. Emel Stroup (12 saat)
– ISST (International Society of Schema Therapy) 2016 Conference: What is it with modes? The transdiagnostic power of mode work in schema therapy. Uluslararası Şema Terapi Kongresi, Viyana – Avusturya.
– Şema Terapi Eğitim Programı – Eğitimci: Dr. H. Alp Karaosmanoğlu (56 saat) Eğitim İçeriği:
-
- Şema Terapi: Model ve Teknikler
- Borderline ve Narsistik Kişilik Bozukluklarında Şema Terapi Uygulamaları
– Improving Mental Control: New Insights for Treating Obsessions, Worry and Traumatic Memories (Yenilikçi Bilişsel Davranışçı Stratejiler: Dirençli Kaygı ve İstemsiz, Zorlayıcı Düşünce, İmge ve Anılarla Çalışmak – Eğitimci: David A. Clark, PhD (13 saat)
– Anxiety Traps: CBT Antidotes (Anksiyete Tuzaklarına Kognitif Davranışçı Terapi Çözümleri) – Eğitimci: Dr. Christine A. Padesky (12 saat)
– Travma ve Kognitif Terapi – Eğitimci: Dr. Emel Stroup (13 saat)
– Kognitif Terapi Eğitim Sertifikası – Eğitimci: Dr. Emel Stroup (50 saat) Eğitim İçeriği:
-
- Kognitif Terapi Yönelimli Klinik İlk Görüşme & Terapi Becerileri
- Kognitif Terapi İlkeleri ve Depresyon Tedavisinde Uygulanması
- Kognitif Terapi’nin Anksiyete Tedavisinde Uygulanması
- Kognitif Terapi’nin OKB Tedavisinde Uygulanması
– Klinik Değerlendirme ve Kriz Müdahale – Eğitimci: Dr. Emel Stroup (12 saat)
2. BÖLÜM: Çocuk ve Ergen Odaklı Eğitim ve Workshoplar
– Bütün Beyinli Çocuk: Çocuğunuzun Zihnini Besleyececk 12 Strateji – Eğitimci: Prof. Dr. Daniel J. Siegel
– Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi – Eğitimci: Prof. Dr. Susan M. Knell (12 saat)
– Çocuk ve Ergenlerde Bağlanma Travmaları ve EMDR – Eğitimci: Uzm. Psk. Derya Altınay (18 saat)
– Helping Children Heal From Stress and Trauma (Çocuklar Nasıl İyileşir?) – Eğitimci: Gelişim Psikologu Dr. Aletha J. Solter (Tam gün çalıştayı)
– Why Do Children “Misbehave?” (Çocuklar Neden Yaramazlık Yapar?) – Eğitimci: Gelişim Psikologu Dr. Aletha J. Solter, Seminer (3 saat)
– Çocuk ve Ergenler için Şema Terapi – Eğitimci: Dr. Christof Loose (17 saat)
– Çocuk ve Ergenlerde Bilişsel Davranışçı Terapi Sertifika Programı: Kuramdan Uygulamaya – Eğitimciler: Dr. Vahdet Görmez, Prof. Dr. Paul Stallard, Prof. Dr. Hakan Türkçapar (7 Oturum, Toplam 49 saat)
– Çocuklarla Bilişsel Davranışçı Danışmanlık Yaklaşımı Eğitimi – Eğitimci: Yrd. Doç. Dr. Psikolog Nevin Dölek (16 saat)
– Oyun Terapisi Eğitimi, Çocuğun Ruhsal Dünyasını Anlamanın Yolu – Eğitimci: Dr. Psikolog Selen Ayas, (17 saat)
– Çocuk Değerlendirme Paketi Eğitimi – Eğitimci: Klinik Psikolog Dr. İlkiz Altınoğlu Dikmeer, (32 saat; 16 saat teorik, 8 saat uygulama, 8 saat süpervizyon), Bursa Eğitim İçeriği (Teorik ve Uygulamalı):
-
- Ankara Gelişim Tarama Envanteri
- Peabody Resim Kelime Tanıma Testi
- Resim Çizme Testleri
- Bender Gestalt Görsel Motor Algı Testi
- Cümle Tamamlama Testi (Beier)
- Duygu Durumu Ölçekleri
Künye – Detay;
Ankara’da doğdu. İlk ve orta öğrenimimi Ankara’da tamamladıktan sonra İstanbul’a yerleşti ve burada dört yıllık Psikoloji Lisans (%100 İngilizce) eğitimini tamamladı.
Lisans öğrenimi süresince Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, Okmeydanı Darülaceze’de ve bazı özel kurumlarda Stajyer Psikolog olarak bulundu.
Lisans eğitimi sırasında Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne bağlı Gündüz Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi görmekte olan şizofreni hastaları ile birlikte bir yıl süren gönüllü sosyal sorumluluk projesine katıldı.
Lisansını tamamladıktan sonra bir yıl süreyle bir özel eğitim okulunda yarı zamanlı Psikolog olarak çalıştı. Bu süreçte çocuk, ergen ve yetişkinlerle bireysel görüşmeler yaptı ve aile bilinçlendirme/bilgilendirme seminerleri düzenledi.
Aynı dönemde Dr. Emel Stroup (ABPP, ACT)’un asistanlığını yapmaya başladı. Dr. Stroup’un asistanlığını yaptığı iki yıllık bu süre zarfında Dr. Stroup tarafından verilen Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) alanındaki tüm süpervizyon ve konsültasyon gruplarında yer aldı (Dr. Emel Stroup’un bazı projelerinde hala yer almaya devam etmektedir.)
Yine aynı dönemde Okan Üniversitesi Psikoloji (Klinik & BDT Odaklı) Yüksek Lisans Programı’na kabul edildi. Uzmanlık eğitimini Doç. Dr. Belma Bekçi danışmanlığında “Obsesif Kompulsif Bozukluk ve Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu: Örtüşen ve Ayrışan Özellikler” konusunu ele alarak tamamladı. Birkaç yıl sonra Okan Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı‘na girerek Sağlık Müdürlüğü onaylı Klinik Psikoloji Yüksek Lisans diploması ile birlikte Klinik Psikolog unvanını aldı. Bu programı ise Psikiyatr Dr. P. Sevda Bıkmaz danışmanlığında “Orthorexia Nervosa (Sağlıklı Beslenme Takıntısı): Bir Gözden Geçirme” araştırması ile tamamladı.
Alanında dünya çapında tanınan ve eğitimler/seminerler düzenleyen Dr. Christine A. Padesky tarafından 2013 yılında İstanbul’da gerçekleştirilen, Anksiyete Tuzaklarına Kognitif Davranışçı Terapi Çözümleri (12 Saat) eğitim organizasyonunun çalışma grubunda aktif rol aldı. Bu organizasyonda hem Dr. Padesky hem de Dr. Kathleen Mooney ile tanıştı ve organizasyon süresince kendilerine kişisel rehberlik yaptı.
Dr. Dennis Greenberger ve Dr. Christine Padesky’nin yazdığı, proje editörlüğünü Dr. Stroup’un yaptığı, 2013 yılında yayımlanan Evinizdeki Terapist Klinisyen Elkitabı’nın redaksiyonunu Uzman Psikolog Gülçin Tatoğlu Yalçın ile birlikte yaptı.
Şema Terapi’nin Türkiye’deki önemli temsilcilerinden olan Dr. Alp Karaosmanoğlu’nun verdiği Şema Terapi Eğitim Programını tamamladı ve Kişilik Bozukluklarında da Şema Terapi Uygulamalarına başladı.
Bir yıl süreyle çeşitli kurum ve kuruluşlarda danışmanlık hizmeti sundu. Ardından çocuklarla ilgili ölçme, değerlendirme ve tedaviye yönelik eğitimler alarak çocuk danışanları da kabul etmeye başladı. Çocukları daha detaylı gözlemlemek adına yaklaşık iki yıl süreyle bir anaokulunda gözlemlerde bulundu ve ailelere danışmanlık hizmeti sundu.
Sarıyer Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen eğitici seminerlerde iki yıl süreyle Uzman Konuşmacı Konuk olarak yer aldı.
Yarı zamanlı Öğretim Görevlisi olarak 2017 yılından bu yana Okan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı öğrencilerine ‘Klinik Uygulama ve Süpervizyon’, ‘Psikolojide Meslek Etiği’, ‘Psikoterapi Kuramları ve Vaka Analizi’, ‘Bilişsel Davranışçı Terapiler I ve II’ derslerini verdi ve halen bu görevine devam etmektedir.
Okan Üniversitesi’ne ek olarak 2021 yılından bu yana FVM Işık Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı öğrencilerine de süpervizyon dersleri verdi.
Haziran 2015-2021 yılları arasında 6 yıl süreyle Sarıyer İstanbul’da bulunan özel kliniğinde hizmet verdi. 2020 yılı Eylül ayından bu yana ise Akat Mahallesi (Etiler Akmerkez AVM karşısı)’nde bulunan özel kliniğinde yetişkin, ergen ve çocuk danışanlarla çalışmaya devam etmektedir.
Son olarak; Uygulamalı Psikoloji Doktora Programını Prof. Dr. Doğan ŞAHİN danışmanlığında yürüttüğü ve 700’den fazla katılımcısı bulunan ‘Yetişkinlik Çağında Olan Bireylerin Empati Düzeyleri ve Kişilik Özelliklerinin Çeşitli Sosyodemografik Özelliklere Göre Değerlendirilmesi’ başlıklı tez araştırmasını 2023 yılında başarıyla sundu ve bölümden 3.87/4.00 ortalama ile mezun olarak ‘Doktor’ unvanı almaya hak kazandı.
Merhabalar efendim,
Ben Düzce Üniversitesi PDR bölümü 2.sınıf öğrencisi Esma İÇGİLİ.Düzce Üniversitesi PDR Topluluğundan 3 kişi kurumunuza gelerek alanınız ile ilgili röportaj yapmak istiyoruz.Bu röportajı yapma imkanımız var mıdır? Teşekkür ederim, iyi çalışmalar dilerim…
Hocam merhaba ben 2018 yılinda panik atak hastası olduğumu öğrendim 6 ay gib secita kullamdim tedavi gördüm iyi oldum diye kendi kafama göre ilacımi bıraktım.. 2020 yılinda yine nefes darlığı bişey olacakmış korkusuyla darlanma gelince eski doktoruma özele değilde bu sefer devlete gittim.. bana cipralex başladı 10.mg ama iyi gelmedi bana ilacı içerken panik atak yaşıyordum düşüncelerim hareketlerim konuşma üslubum değişmisti yine kendimce azaltarak o ilacı da bıraktım aradan 1 hafta geçti bişey olmaz iyi olurum diye kendimi telkin ederken çok kötü biranda gece nefesimi kesercesine atak ve korkular geldi öyle bisey ki hastane nin yolunu bile tutmadım şimdi bana sakinleştirici yapacaklar iyice güçsüz düşücem sonra yine aynı seyler diye kendimi bastırmaya çalıştım ama daha çok artmaya başladı gün gectikce bu sefer ilk gittiğim doktorumun yolunu tuttum konuştuk yeniden sar başa dedi ve yine secita başladı 5 mg gecede rexapin 2.5 mg önceden de rexapin kullanmistim iyi gelmişti ama bu sefer iyi gelmedi kollarımda güçsüzlük bende ise dermansizlik yaptı bende onu bıraktım gündüz içtiğim secita yi 10 mg çıkardım çıkarırken bayram arasydi doktoruma ulaşamadım bu yüzden ben çıkardım dozunu iyi güzeldi toparlanmaya başladım ama ne oluyorsa akşama doğru yine kollarimda bi güçsüzlük yanma gibi bişey oluyor buda beni delirtiyor bu sefer içimden kendimi parcalayasim geliyor tabiki kendimi kontrol altına alıyorum yapmıyorum ama artık akşam olacakta yine bunları yasicam diye korkar oldum ne yapacağımı bilmiyorum inan bana yardımcı olur musunuz şimdiden teşekkür ederim hocam