Daha önce hiç terapiye gitmemiş kişilerin en çok merak ettiği konudur: terapi odasında neler olur, sadece konuşarak nasıl tedavi olunur?
Psikologların ellerinde sihirli değnek yok maalesef. Bu nedenle, birkaç seansa giderek tüm sorunların ortadan kalmasını beklemek oldukça gerçek dışıdır. Aslında kişi kendi kendini tedavi eder. Psikologların yaptığı, tedavinin yöntemini danışanlara öğretmektir.
Terapi seanslarının gerçekten faydalı olması için, aşağıdaki temel terapi kurallarının danışan tarafından uygulanması gerekir:
SEANSA VAKTİNDE GELMEK, böylelikle sizin için ayrılan sürenin tamamını verimli bir şekilde kullanabilirsiniz. Aksi halde, seansınıza ne kadar gecikirseniz gecikin, terapistiniz seansı önceden planlanan zamanında sonlandırabilir. Diyelim ki, seansınız saat 10:00’da. Her seansın genellikle 50-60 dakika sürdüğü göz önünde bulundurulursa, terapiniz normal koşullarda saat 10:50-11:00 gibi bitecektir. Seansınıza yarım saat geç geldiğinizi varsayalım. Bu durumda terapistiniz seansı saat 10:50-11:00 civarı bitirme hakkına sahiptir. Sizden sonraki programın aksamaması için…
SEANSLARA DÜZENLİ OLARAK GELMEK, terapilerden aldığınız verimi en üst düzeye çıkartacaktır. Fazla ara vermek ya da çok sık aralıklarla görüşmek, size fayda sağlamayabilir. Eğer seansa gelemeyecek kadar bitkin, kaygılı ya da huzursuz hissediyorsanız, bunu arayarak vs. terapistinize bildirmeniz son derece önemli.
EV ÇALIŞMALARINI YAPMAK, seansta öğrenilen yöntemleri gündelik hayata aktarmak anlamına gelir. Seansta öğretilen yöntemler kişinin sorunuyla nasıl baş edeceğine dair yöntemlerdir. Sorunları kontrol altında tutabilmek, pratik ettiğiniz sürece mümkün olacaktır.
DUYGULARINI PAYLAŞMAK, seansların işe yaramayacağını düşünüyorsanız bu düşüncenizi terapistinizle paylaşmak son derece önemlidir. İnanmadığınız bir tedavi sürecine devam etmek, seanslardan faydalanamayacağınız ve hatta belki de zarar görebileceğiniz anlamına gelebilir. Eğer duygularınızı ve düşüncelerinizi terapistinizle paylaşırsanız, bunlar üzerinde de çalışma fırsatı yakalarsınız.
Gördüğünüz gibi, bir psikoterapiden fayda görmeniz için işin büyük bir kısmı aslında size düşüyor. Değişim istiyorsanız, bunun için harekete geçmelisiniz. Eğer zaten harekete geçemediğiniz için problem yaşıyorsanız, bu durumu direkt terapistinizle paylaşmalısınız. Bir terapi seansı, ancak bu kurallara uyum sağlayabildiğinizde sizi tedavi edebilecektir.
Uzman Psikolog Sinem Taşyaran
Kasım 2016, İstanbul
güzel yazı