Terör ve terörün etkileri ile baş etmek

 

 

terror-windowTerör, ülkemizde yıllardır var. Fakat son zamanlarda saldırıların daha büyük şehirlerde ve daha kalabalık yerlerde kendini göstermeye başlamasıyla, terör de gündemde daha çok yer alır oldu. Saldırıların ve kayıpların artması, kaygılarımızı ve korkularımızı da artırmaya başladı. Boşalan sokaklar, endişeli insanlar, kafalarda cevapları belirsiz sorular…

Kaygılarımızın ve korkularımızın artıyor olması gündemimizin beklenilen bir sonucu zaten. Fakat bu kaygı ve korku kişiyi artık işlerini yapamaz hale getiriyorsa, mutlaka bir uzman yardımı alınması gerekir.

tumblr_inline_naik9o4NpS1rqg72dAltta yatan ve kendini gizleyen psikolojik sorunların, terör olaylarından sonra kendini gösterebileceğini söylemek mümkün. Örneğin, kaygıları bulunan ve fakat bu kaygılarıyla hayatını devam ettirebilen birinin, artan terör olaylarıyla birlikte ‘ölüm korkusu’ geliştirmesi olasıdır. Üstelik sadece bu olayların yaşanması değil, olaylara ilişkin fotoğraflar, haberler ya da konuşmalar da bu korkuyu tetikleyebilir.

fearHayatı durdurmak, evden çıkmamak, işe gitmemek, kaygılarınızı ve korkularınızı gidermeyecektir. Aksine, kendini hapsetmek, sürekli olayları düşünmek, geleceğe dair olumsuz senaryolar üretmek; kaygıları ve korkuları daha da artıracaktır. Tüm olaylardan kaçınmak, haber alabilecek ortamlardan uzak durmak ya da yaşanılanları tamamen yok saymak da faydalı bir baş etme yolu olmayacaktır. Belirli ölçüde durumla yüzleşmek gerekir.

Ülkemizdeki terörle ve terör olaylarının bizde yarattığı etkilerle baş etmek için;

  • Mümkün olduğunca gündelik hayatınıza devam etmeye çalışın.
  • Kaygılarınızın ve korkularınızın birçok kişide ortak duygular olduğunu fark edin.
  • Çevrenizdeki insanlarla duygularınızı ve düşüncelerinizi paylaşın.
  • Bu şekilde düşünen ve hissedenin sadece siz olmadığınızı, yalnız olmadığınızı fark edin.
  • İnsanlara yardım edin. Faydalı işler yaptığınızı fark ettikçe, ‘ben de bunu yaptım’ diyebileceğiniz bir iş yapmış olursunuz.
  • Çaresiz olmadığınızı Elinizden geleni yapmak, hiçbir şey yapmamaktan iyidir.day-of-hope1-e1427788068464-808x382
  • Kendinize ‘Ne yapabilirim?’ diye sorun. Eğer bir mesleğiniz varsa, mesleğinizi icra edin. Bir terzi, satış elemanı, yönetici ya da bir eğitmen, grafiker, animatör, mimar… Mesleğiniz her ne olursa olsun bu çarkın bir dişlisi olduğunuzu bilin.
  • Ev hanımı, emekli ya da iş göremez durumda olabilirsiniz. Öyleyse evinizdekilere, çevrenizdekilere umut aşılayın. Unutmayın ki umut olmazsa yaşam olmaz.
  • Yardım kuruluşlarını arayarak ne yapabileceğinizi sorun.

Sonuç olarak, gündelik hayatınızı engelleyecek düzeyde kaygı ve korku yaşıyorsanız ve düşünceleriniz sürekli en kötüsüne odaklanıyorsa, bu nedenle de hayatınızı normal seyrinde yaşayamıyorsanız, mutlaka bir uzmana danışın.

Umut etmekten vazgeçmeyin. Unutmayın ki umut olmazsa yaşam olmaz.

Uzman Psikolog Sinem Taşyaran

Mart 2016, İstanbul

(Fotoğraflar alıntıdır.)

Tavsiye edilen yazı: Ne zaman uzman yardımı almalıyım? & Psikologa mı Gitmeliyim Psikiyatra mı?



 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.