Depresyonda olduğumu nasıl anlarım?

Moralimizin bozulduğu, canımızın sıkkın olduğu anlar mutlaka vardır. Böyle anlarda ‘depresif hissediyorum’ ya da ‘depresyondayım’ cümlelerini kullandığımız olur. Peki, hangi durumlarda ya da hangi süreçte gerçekten ‘depresyonda’ olmuş oluyoruz?

depressedEn son 2014 yılında tekrar gözden geçirilerek yenilenen tanı ölçütlerine göre depresyon belirtileri şunlardır;

  • İşlevsellik düzeyinde bir değişiklik olması (yani eskiden yapabildiğiniz günlük işlerinizi yapamama, rutin hayatta sekteye uğrama)
  • Neredeyse her gün ve günün büyük bir kısmında çökkün ruh hali
  • Eskiden ilgi duyduğunuz şeylere olan ilginizin azalması ya da bunlardan eskisi kadar zevk alamama
  • İstem dışı çok kilo verme ya da alma
  • Uykusuzluk çekme ya da aşırı uyuma
  • Bitkinlik
  • Değersizlik, aşırı ya da uygunsuz suçluluk hissi
  • Dikkati toplamada ve odaklanmada zorluk çekme
  • Tekrarlayıcı ölüm düşünceleri, intihar planları veya girişimleri

‘Depresyon’ diyebilmek için bu belirtilerden en az beş tanesinin bulunması ve belirtilerin iki hafta boyunca devam etmesi gerekmektedir. Birkaç gün bunları yaşamış olmak, o kişinin depresyonda olduğunu göstermez.

Tüm bu belirtileri kişinin kendisi ifade edebileceği gibi, kişinin farkında olmadığı fakat başkaları tarafından gözlemlenebildiği durumlar da söz konusudur. Bu gibi durumlarda depresyonda olduğunu düşündüğünüz kişiyi bir uzmandan yardım alması için ikna etmeniz çok önemlidir.

Önemli birinin kaybından (ölüm, ayrılma vb.) sonra da benzer duyguların ve durumların yaşanması normal bir süreçtir. Burada dikkat edilmesi gereken, yaşanılan bu duyguların ve durumun süresidir. Belirtilerin normalden uzun sürdüğünü düşündüğünüz takdirde bir uzmandan yardım almanız faydalı olacaktır.






Uzman Psikolog Sinem Taşyaran

Ekim 2015, İstanbul

Depresyonda olduğumu nasıl anlarım?” üzerine 8 yorum

  • 21 yaşımdayım, tekrarlayıcı ölüm düşünceleri, intihar planları veya girişimleri dışında tüm belirtileri yaklaşık 1 aydır çekmekteyim.

  • Bunların hepsi bende bi yıldır var.. üstüne durduk yere ağlama yada durduk yere gülme.. kendi kendine konuşma hatta yeri gelince kendi kendine muhabbet etme seçenekleri de var bende .. psikolog geçirmedi.. ne yapmam lazım.. ?

  • 2 seneden fazladır sık sık depresif bir moda giriyorum (intihar hariç yazdığınız bütün belirtileri neredeyse yaşıyorum) ve mutsuzluk kaygı sürekli ağlama ve ardından gülme geliyor herşeyi olumsuz düşünüyorum ve sürekli kendimi yalnız ve değersiz hissediyorum eğitim hayatımı çok etkilemese de günlük yaşantımı etkiliyor ne yapmalıyım

  • Hocam ben bundan bir sene önce hep boyle konusma istegi vardi bnde okb den dolayi galiba neyse Ailem beni biriyle tanismami istemisti bende bunu çok büyütmüştüm ve biriyle tanıştım sosyal medya üzerinden ve onu gördüğümde biseyler hissettim ve konuşmaya başladık sonra anlaştık ilişkimiz devam etti 1 sene internetten konuştuk 6 ay sonra nişan yaptık ama benim ona karşı hiçbir duygum kalmadı hani değişti hiç bişey hissetmiyorum hani 3 aydan beri takıyorum kafama hani annemlerle durmadan bu konuyu tartışıyorum ama bunu kac defa yapıyorum yani intihar etmek geliyor içimden evden kaçma depresyonda olabilirmiyim sizce?

  • Merhaba ben 13 yaşındayım bende bu belirtilerden en az 5 i var
    Özellikle ağır intihar düşüncelerim oldu halada devam ediyor okulda hiç arkadaşım yok benle dalga geçiyorlar yüzümü bedenimi her şeyimden nefret ediyorum dikkatimi birşeye vermekte zorlanıyorum yada bitkinlik bunların kendimden kaynaklı olduğu için kendimden daha da nefret ediyorum uzmana danışın diyorsunuz ama ben nası yapıcağımı bilmiyorum annemden falan izin almam gerekmiyormu anneme anlatamamki ben bu belirtiler bi kaç aydır devam ediyo ve hayatımı karartıyo mutsuz olmak istemiyorum artık

  • Ben nerdeyse iki sene yakındır kendimi depresyonda hissediyorum her gün kendimi öldürme düşüncelerim artıyor. Bu durumu ailemede anlatamıyorum ve kendimden fiziksel özzeliklerimden nefret ediyorum kendimi çok çirkin buluyorum derdimi anlatacak hiç kimsemde yok

    • Merhaba,
      Lütfen psikolojik ve psikiyatrik destek almaktan çekinmeyin. düşüncelerinizi güvendiğiniz bir yakınınızla paylaşmanız sizi koruması açısından oldukça önemli.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.