Şiddetin 1001 Yüzü!

 

 

Şiddete uğrayan veya şiddet tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin, engellilerin, yaşlıların ve tüm mağdurların korunması ve şiddetin önlenmesi amacıyla 2012 yılında bir kanun çıktı: 6284 sayılı kanun.

Bu kanun, şiddetten korumak ve şiddetin önlenmesi konularında şiddet mağduru ya da mağduriyet tehlikesi bulunan bireylere önemli olanaklar ve haklar sunuyor.

Haklarımızın neler olduğunu bu linke tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Hakları bilmek bir yana, ŞİDDETİN NE OLDUĞUNU BİLMEK de bir o kadar önemli.

Şiddet Nedir?

red-shoes-against-violence-on-women-620Şiddet, maalesef ki sadece dayak yemek ya da hırpalanmak olarak algılanıyor. Fakat şiddetin çok daha geniş bir kapsamı var.

Kanunda şiddet; “Kişinin, fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmesiyle veya acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfî engellenmesini de içeren, toplumsal, kamusal veya özel alanda meydana gelen fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranışı” olarak tanımlanıyor.

  • Aşağılamak,domestic-violence-awareness-punch-small-43966-e1445564029906
  • Hakaret etmek,
  • Öldürmekle tehdit etmek,
  • Dışarı çıkmayı yasaklamak,
  • Başka insanlarla görüşmeyi yasaklamak,
  • Öldürmekle ya da yaralamakla tehdit etmek,
  • Takip etmek,
  • Cinsel ilişkiye zorlamak,
  • Kazanılan paraya el koymak,
  • İhtiyaçlar için kasıtlı olarak para vermemek,

bu ve bunun gibi tüm davranışlar şiddet olarak tanımlanabilir. (Bu gibi davranışlara maruz kaldığınız zaman 6284 sayılı kanundan yararlanabilirsiniz.)

Şiddetin Psikolojik Etkileri

o-DOMESTIC-VIOLENCE-570Şiddet mağduru birey kendini güçsüz, savunmasız, çaresiz, umutsuz, yalnız hissedebilir.

Şiddet görmeye devam ediyorsanız ya da şiddet tehdidi devam ediyorsa, YARDIM İSTEMENİZ çok önemli! Yardım gördüğünüz takdirde kendinizi daha güçlü hissedebilir ve çaresiz olmadığınızı, yalnız olmadığınızı fark edebilirsiniz. Sizinle benzer durumları yaşamış insanlarla bir araya gelebilir ve onların tecrübelerinden faydalanarak kendinizi korumayı öğrenebilirsiniz.

Tüm psikolojik problemlerde olduğu gibi, şiddet söz konusu olduğu zaman da yardım almak ilk adımı atmak olacaktır. Hissettiğiniz güçsüzlük, savunmasızlık, çaresizlik, umutsuzluk ya da yalnızlık, içinde bulunduğunuz durumun doğal bir sonucudur. Fakat bu hislerle yaşamaya devam etmek, sonu intiharlara varan davranışlara neden olabilir. Bu yüzden şiddeti ortadan kaldırmak ya da önlemek ilk amaç olmalıdır.

family-violenceKarakollar, kaymakamlık ve valilikler, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM), Savcılık, başvurabileceğiniz merkezlerden.

Şiddet gördüğünüz kişiden korkuyor olabilirsiniz. Bunun için nerede olursanız olun, telefonunuzdan direkt 183‘ü tuşlayarak yardım talebinde bulunabilirsiniz. Alo 183 hattı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı bir çağrı merkezidir. Detaylı bilgiyi bu linke tıklayarak öğrenebilirsiniz.

ALO 183‘ü arayan kişi kimlik bilgilerini vermek zorunda değildir! Şiddete tanık oluyorsanız, İHBAR ETMEKTEN ÇEKİNMEYİN!

Violence-Against-Woman-Ceasefire-MagazineŞiddet önlendikten ya da tehlike ortadan kalktıktan sonra bu hisleriniz devam edebilir. Dahası, tüm çabalarınıza rağman şiddeti önleyememiş de olabilirsiniz. Böyle bir durum söz konusuysa, uzman bir Psikologtan yardım istemeniz son derece faydalı olacaktır. Bu sayede hem duygularınızı, hem içinde bulunduğunuz durumu daha net analiz edebilme fırsatı yakalamış olursunuz. İçinde bulunduğunuz durumla sağlıklı bir şekilde baş etmeyi öğrenebilirsiniz.

Uzman Psikolog Sinem Taşyaran

Ocak 2016, İstanbul

(Fotoğraflar alıntıdır.)





 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.