Hangi terapi yaklaşımı bana daha iyi gelir?

 

 

Birçok psikoterapi ekolü var. Bilişsel Davranışçı, Kognitif, Şema, Geştalt, Varoluşsal, Psikanaliz ve daha fazlası… Yaklaşımlardaki bu çeşitlilik, insan ihtiyaçlarının da çeşitli olmasından kaynaklanıyor. Dolayısıyla her terapi ekolünden herkes aynı şekilde fayda göremeyebiliyor.

1441715684086Bilimselliği kanıtlanmış ekoller ve kanıta dayalı tedaviler seçmek en sağlıklısı. Fakat yine de hangi ekolün bize daha uygun olduğunu tespit etmek hiç de kolay değil. Bu konuda bilgilendirmeler yetersiz olduğu için, uygun terapi ekolünü seçmek maalesef ancak deneme-yanılma yöntemiyle mümkün olabiliyor.

Yaşadığı yoğun kaygılar nedeniyle günlük işlerini yapamaz hale gelmiş birini düşünelim. Bu kişinin her şeyden önce bugününü yoluna sokması gerekir. mani4Gündelik işlerini devam ettirebilir düzeye geldiğinde ise, sorunun kaynağına inmek ve aynı sorunun tekrarlanmasını önlemek doğru sıralama olabilir.

Gününü iyi-kötü devam ettirebilen fakat genel anlamda bazı sorunlarının olduğunun farkında olan bir başkasını düşünelim. Bu kişinin, sorunlarının nereden geldiğini, neden kaynaklandığını fark etmesi, bugünkü genel sorunlarını daha iyi anlamasına yardımcı olabilir. Böylelikle kişi, problemlerini daha anlamlı hale getirerek aslında çözmüş sayılabilir. Dolayısıyla geçmiş ile bugün arasında bağlantı kuran bir tedavi şekli bu örnekte daha faydalı olabilir.

Terapi yaklaşımının iyi olması ya da iyi uygulandığı, size de iyi gelecek anlamına gelmiyor maalesef. Önemli olan, sizin ihtiyaçlarınızı ve beklentilerinizi karşılayabilecek uygun yaklaşımı bulmaktır.

Sizin için hangi terapi yönteminin/ekolünün daha faydalı olduğunu tespit etmek için, farklı terapi ekolleri hakkında araştırma yapabilirsiniz.

Psychotherapy-fwUzman bir Psikolog ya da terapi uygulayan Psikiyatrların yapacağı detaylı bir ilk görüşme seansı da size yol gösterebilir. Genellikle ilk seansın ardından danışanın terapiden beklentileri ve terapi seanslarına yönelik hedefleri belirlenmiş olur. Bu beklentiler ve hedefler de terapiste, danışanın ihtiyaçları hakkında fikir verir. Gerçekleştirdiğiniz ilk seansın ardından terapistinize, uygulamayı tercih ettiği terapi yaklaşımını sorabilirsiniz. Böylelikle siz de bu yaklaşım hakkında detaylı araştırma yapabilir ve kendinize uygun olup olmayacağı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Uzman Psikolog Sinem Taşyaran

(Fotoğraflar alıntıdır.)





 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.